Tuesday, September 8, 2009

Konvoi Cherating

Reactions: 







Pada 14/8/09, bermula jam 11.30pg kami mula bertolak ke Cherating (Balok) melalui laluan Gombak - Karak Heway - Janda Baik (jalan lama) - Bentung - Heway Karak - Temerloh (jalan lama) - Gambang - Beserah - Pantai Balok. Sepatutnye bertolak lebih awal jam 9pg tapi disebabkan oleh masalah teknikal motor saya (meter digital Koso tu memula takde reading...), maka terlewat laa jalannye.

Semasa melalui Heway Karak, trafik OK cuma agak banyak kenderaan yang menuju ke Pantai Timur. Selaku sweeper, saya hanya dapat layan asap 2T kengkawan di depan. Apabila masuk jalan lama di Janda Baik, saya mula menunggu peluang untuk meratah koner2 lazat yang sedia menanti dan peluang tersedia tatkala ternampak 2 member tengah menunggu di tepi jalan dan dengan ghairahnya saya mula meningkatkan kelajuan sambil mula tukar setail riding. Namun begitu, saya masih lagi ‘bermain’ dalam ‘lingkungan selamat’ dan berhati2 memandangkan terdapat banyak blind corners serta ada sesetengah selekoh yang berpasir. Layan punye layan tau2 dah sampai kat simpang nak masuk heway di Bentung lalu berhenti menunggu kengkawan lain sampai.

Kami gerak masuk heway Karak semula dalam kul 12 lebih dan mula2 menetapkan kelajuan pada tahap 140km/h (ikut speed reading meter motor Sepul TZ) sebab bacaan meter digital saya hanya dalam lingkungan 105 – 120km/h! Tengah dok bosan layan heway tu tetiba ternampak Elyas tepi heway dengan TZnye. Masa briefing saya ada bagitau kengkawan ape2hal jalan terus melainkan sweeper ke depan dan bgtau leader untuk berhenti. So, yang lain tak berhenti melainkan saya. Usha punye usha, sah jem panas (tu laa orang dah bagitau maintain plug BR9ES tapi die sesah gak B8ES). Tapi nasib baik piston ring tak melekat terus pasal masih ada compression & bila try crank dia hidup… fuh nasib baik tapi papehal Elyas tambah 2T dalam petrolnye untuk meminimumkan kemungkinan untuk jem lagi.

Baru jer jalan tak jauh dari situ, eh ternampak lak Akam dengan NSRnye sambil menepuk2 seat belakang… apahal? Hem… rupe2nye ade skru yang hold pengunci seat belakang dah tercabut (sebagai makluman, motor dia ni asalnye NSR150R first model tapi converted jadi model ‘kawin campur’ NSR-RR + NSR-SP + TZM..). Nasib baik saya ada spare net ikat barang tu dan pinjamkan… selesai satu lagi masalah.

Kembali layan heway, hinggalah masuk Temerloh & berhenti makan di Hentian Rehat Temerloh (jalan lama yang sebelum jambatan tu). Best gak laa makan kat sini… tak le mahal tapi tak laa murah... Lepas makan kami gerak terus singgah di sebuah masjid untuk solat Jama’ siap2..

Jalan lama ke Kuantan ni kire OK gak laa. Tak banyak perubahan berbanding semasa saya kerap berulang-alik antara KL-Kerteh (kerja dengan ExxonMobil dulu). Sepanjang perjalanan ada laa dua tiga kali berhenti rehat.

Selepas Gambang kami ambil laluan ‘Bypass’ (yang tak lalu pekan Kuantan) dan masuk ke simpang menuju ke Balok untuk ke tempat kami berkhemah. Khemah kami sewa jer.. sebab tempat menginap lain dah habis ditempah.. khemah pun khemah lah.. bikers maa… ape ade hal…! Kami sampai ke destinasi lebih kurang kul 6.30ptg… haus punye pasal sumer gi minum dulu… masuk Maghrib terus singgah masjid bersolat dan seterusnya balik ke khemah untuk bersiap… acara malam laa plak..!
Lepas solat Isyak dalam kul 9.15 kami gerak ke Kuantan… layan satay di Terminal Satay Zul…. Peergghh layan satay ayam, daging & ikan… best giler aahhh ding donggg…! Dah konyang poghot, kami gi usha Teluk Cempedak lak… usha jer laa… tapi agak bohsan gak maybe dek kerana ramai sangat orang yang datang situ kot… parking pun susah gak… ishk..!

Kami sepakat untuk lepak kat Benteng tapi terpaksa redah hujan sekejap… dah basah kuyup… geerrr… menggigil beb… (tak sempat nak sarung baju hujan..!)… di Benteng kami lepak dengan 2 minah yang giler babas peramah (nasib baik 2 minah ni yang offer lepak kat meja dorang pasal meja lain sumer full..!) Macam2 menda yang di borakkan… siap si Karim jadik bahan lagi… tapi kire sporting laa si Karim (nama timangan, tapi kami suka gak panggil dia Kawarim pasal dia pakai Kawasaki ZX150R) ni sebab kat situ nak order air kena layan diri.. so terima kasih laa Karim atas kesudian tolong amik order kengkawan…!

Borak punye borak sampai tekak naik kering balik dan mata makin luyu maka kami pun gerak ke Planet Seafood pekena sup belut untuk menyegarkan badan yang dah lunyai… planning nak gi Planet Kari tapi brader guide ngan minah tu kata Planet Kari tutup… layan sup belut sambil layan Ali Basri (juga dikenali sebagai Ali Abas dek Dapi TZ). Layan punye layan sampai dah takleh nak layan maka kitorang pun balik laa ke khemah… Zzzzzzz…!

Esoknye kitorang gerak ke Cherating… sebelum sampai pantai kami pekena ‘nasik sengat’… apsal nasik sengat? Haa… amik kawww…. Sepinggan nasik dgn lauk kena antara RM11 ke RM13 tak masuk air… peehh.... tak gak kaya2 makcik tuh… mentang2 laa die jer yang bukak kedai pagi tu…!

Lepas tu kami ke pantai… saya sangkakan ramai laa yang nak turun mandi.. rupa2nye Kawarim dengan Ali jer yang layan… maka bercandalah mereka berdua dengan mesra sambil kitorang perhatikan dari jauh…

Lepas Cherating, kami ke Kemaman mencari keropok buat ‘bekalan’ untuk bini masing2 (ops.. yang bujang tu kire bawa bekal untuk member rumah la!)… kire barang bukti laa nih…! Beli punye beli adik tu siap hidang lak kepok lekor panas.. apelagos.. bedal ajer lah…!

Dah puas layan lekor, kitorang terus gi layan sata & otok2 di kampung Kuala Kemaman… peeeerrgghhh…. sedap giiiiillleeeeeeeeerrrrr aaahhhhh dingggg dongggg wehhhh…. memang rugi besar laa beb kalo sesape yang dah sampai sini tak gi layan sata & otok2 kat situ…. terima kasih laa Aidy TZ pasal bawak kitorang ke sini… fuh… kenyang gilos..!

Perut dah kenyang… ‘bekalan’ dah beli… lekor dah tibai… solat lak belum lagi…. maka kitorang terus laa solat di masjid besar Kemaman…. Lepas solat hati pun dah senang maka kami meneruskan perjalanan pulang ikut Gambang… sebelum masuk ke heway kami berhenti berehat sekejap untuk ‘membetulkan tali perut’ masing2… biler nak jalan semula motor Aidy Tz lak bungkam tak mau hidup langsung sedangkan member lain dah terlepas masuk heway. Cek punye cek rupe2nye air dah masuk dalam combustion chamber... blok O-ring dah bocor.. ishk.. haru beb…! Maka terpaksa laa saya ‘membuntangkan mata’ menolak Aidy TZ yang kus-semangat gak laa beratnye… dah petrol full, perut die pun full, ditambah lak dengan segala barang ‘bekalan’ yang diikat… peerrghhh nasib tak tercabut jer kaki dibuatnye.. ye lah saya tolak sampai R&R Gambang.. ingatkan dekat, sekali amik kaaawww jauh tu beb…!

Sampai kat R&R Gambang, kami nampak ade sebuah lori kosong... terus usha brader pemandu lori dan tanya kalo2 bleh tumpangkan motor Aidy... hah.. cantek.. brader tu setuju… nasib baik… Aidy naik motor ElyasTZ… Elyas lak bonceng dengan Ali (sebab Kawa ZX150R dia power bebenor!)… kami meneruskan perjalanan....

Selepas mengisi minyak di R&R Temerloh, mana motor yang tengah run-in (Sepul) dan Akam jalan dulu... saya dan Kawarim sweeper… dalam 5 minit kemudian baru saya dan Kawarim gerak… tengah membesit tu kami nampak ade 4 buah motor berkumpulan dari jauh. Bile dah dekat baru nampak ade 2 biji 135LC tengah ‘mencucuk’ rapat Akam dan Sepul. Bukan Akam dan Sepul tak mau pecut tapi Sepul tengah run-in (tu pun dah cecah 140km/h).. malas laa kang tak pasal2 lak jem lagi sebijik… dah malam nih..! Tapi saya dan Karim jadi bengang laa nengok 135LC tu cucuk rapat lagi lahap cenggitu… saya terus cucuk rapat salah satu LC sambil bagi highbeam… ada laa cenggitu dalam 2 minit… sampai laa 2 biji LC tu mengalah dan mula memecut…. Saya tak lepaskan peluang terus cucuk dorang sekejap… then pegi sebelah… saja nak tengok laju mane dorang bleh blah (dorang siap tunduk superman beb)… meter digital saya baru cecah 120km/h lebih… dalam hati kata ‘eh tak kan satu dua jek beb…!’ tapi meter LC dorang tak tau laa dah brape ek!… dalam pada tu keter pun banyak.. ahh malas lah nak layan budak2 LC tu… saya terus besit melayan sebijik Myvi… Myvi tu pun dah habis tekan (sebab meter digital saya mase tu dah 165km/h)… maka saya pun potong laa die dengan hormat… dah puas besit sorang2 saya pun slow laa balik…. bosan…!

Keluar heway Pantai Timur masuk pula heway Karak, sumer laju semacam… paling depan ialah Ali dengan ZXnye bersama Elyas.. tapi kat area sebelum simpang masuk ke Janda Baik saya ternampak Ali dan Elyas di tepi heway melambai2.. ingatkan dorang bagi signal suruh terus jalan tapi rupa2nye dah kehabisan petrol daaa…. nasib baik Aidy rescue dorang… haa.. tu lah.. laju sangat bro…! Dipendekkan citer kitorang sumer berhenti di Petronas Genting Sempah untuk isi petrol. Lepas tu mana yang motornya bermasalah jalan dulu… bila saya masuk heway semula langsung tak nampak orang di depan… dah jauh gamaknye…

Lepas je terowong, selepas koner2 panjang saya nampak Ali, ingat nak follow rapat jer la… tapi si Ali dah naik giler… mula lah dia layan koner giler2… perrghh tak padan naik berdua siap dengan peti Givi…! Saya tak berani ambil risiko dek kerana terlalu banyak keter… tapi masih follow laa.. ahaks.. potong kang orang kata tak aci lak eh... dia berdua... saya solo...!

Selepas toll Gombak sumer berhenti lepak sementara menunggu lori yang bawa motor Aidy. Mase ni ade member bagitau yang dorang nampak 2 biji LC yang mencucuk Sepul dan Akam tadi tengah menolak motor… ntah jem ke, valve patah ke atau habis petrol kami pun tak tau… Sesampai je lori terus turunkan motor dan masing2 bergilir2 tolak motor Aidy sampai laa ke rumah dia di Sg Chinchin. Lepaih tu masing2 membawa kehaluan masing2 bersama seribu-satu macam kenangan, iktibar dan teladan…. Insya-Allah… konvoi akan datang akan menyusul…. Konvoi motogp?

Salam hormat,

KLraidos

17 comments:

  1. citer rasanyer ada byk lg tu..dah kena censored ke???tp ape2hal pun aku mmg amat berterimakasih pada geng2 riding cherating...motor kantol tp semua memberi sokongan, aku pun baru je 1st time gi riding..terimakasih byk2 yg tak terhingga...from AIDY

    ReplyDelete
  2. Aidy, no hal laa bro.. tu laa semangat bikers beb.. he.. he.. he...

    ReplyDelete
  3. Bang, font kasi besar sket ble? Sakit mata siot nk baca...kn pakai kanta tuu

    ReplyDelete
  4. Font saya dah besau kan bro.. he... he... sorry ehh..!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...Yahoooooo..!!..Akhirnya dpt gak aku log-in kat dlm ni...1st, syabas buat Along Pistol ehh Piston aka KLRaidos dgn blog baru ko ni..2nd, khas buat geng2 raidos ke cherating ari tu, aku tujukan santau angin kus-kus buat korg..(citt, mentang2 le moto tgh pantang & skil pun dah tumpul..!)..amik nih...Wachhaaaa..Dussyyyum...hahahahaha...apa2 pun korg mmg best mcm suzuki best..!!..lepas raye je lah kita convoy ekk..??...sehingga disantau dilain kali...akhir kata...Muafakat bertambah berkat.... - Sepul TZ

    ReplyDelete
  6. Sepul TZ, thanks for u'r comment... err... motor dah habih pantang blum?

    ReplyDelete
  7. Hahahahha....akhirnya.. NSR buruk ku sampai jugak ke Cherating tanpa sebarang masalah engine....huhuhu cume seat belakang and firing jer..yng problem sikit hehehe.. tapi riding yang hebat dan mencabar mental ooo.......

    ReplyDelete
  8. salam klraidos...tahniah di atas blog baru anda! Seronok sungguh korang gi convoi ya? Bila plak bini2 boleh join konvoi nih ? spectra mom

    ReplyDelete
  9. Sawadikap kop kun kap.!..Bilo nk update gambo baru ni..??..belambak rasanya tuh..nk kata xde, ada 2org kamera mat, mamat sorg pki SLR, & mamat sorg lagi pakai kamera fon jek...tp aku lagi pueh ati dgn mamat yg pakai kamera fon tu..tgk gambo dia je dah mcm2 leh citer kuar..hahahahaha..
    yg pakai SLR tu ala2 je lebey..harap rega mahal je laa.!!..Wachaaaaa..Duussyuummm..
    ..hahaha..padan muko..!..-SepulTZ

    ReplyDelete
  10. hahahaha.. bln lepas punya cerita daaa.. ooo ni mesti along punya keje promot satay zul dgn gila hebat.. hahahaha syabas.. satay kambing takde ek time tu? rugiiii woooo...

    ReplyDelete
  11. Spectra Mom, err... motor kici aje maa... tak larat nak bawak lebih dari sorang rider.. almaklum laa... rider2 rata2 montel2 belaka... kalo konvoi keter bleh aarr... jgn kata bini2, haa.. siap dgn anak2 + mak pak mertua pun bleh bawak asalkan muat laa keter tu.. he.. he.. he.. tak pun tunggu kitorang upgrade motor lg besaq looohh..!

    ReplyDelete
  12. Sepul TZ, sila lawati Facebook saya bhgn photo album... baaaaaaaaaaaaaaanyak gambo... heh.. heh..

    ReplyDelete
  13. Salam 150Raidos....lama aku x merapu kt dlm ni..hohoho...aper citer baru..???..haaaa..coming soon ni, ada convoy baru...cuma masih dlm diskusi lagi dgn ahli2 mesyuarat tingkap..x sure nak ride kat ner lagi..byk kepala so byk le ideanye, bagai mencurah2 ke ladang gundam ehh gandum..apa2 pun kita harap yg terbaik & yg termampu je udah lee...jgn ada yg ngada2 ajak gi alaska udah....Orait...Adios Muchacos...-Sepul TZ

    ReplyDelete
  14. errrr..en. along aka klraidos..cemana nk masuk ke mukabuku ko ye..???..ye laa..aku ni buta IT sket..hehehe.. -Sepul TZ

    ReplyDelete
  15. En Sepul TZ, sebaiknye sertai FB tu.. then awak request jd 'kwn' saya, then awak bleh tgh video berkenaan.. he.. he.. he.

    ReplyDelete
  16. huhuhuhu...tunjuk ajar ku cifu....

    p/s : udah le moto x pawe, buta IT lak tu..hahahaha - SepulTZ

    ReplyDelete