Thursday, September 3, 2009

Meter Koso RX1N kat TZM saya!

Reactions: 

Meter Koso RX1N ni sebenarnya baru jer saya pasang sendiri 13/8/09 lepas… semata2 pasal nak ride ke Cherating keesokan harinya. Puncanye pasal meter original TZM tu dah rosak. Tambahan pulak kalo tuko meter baru TZM pun speedometer tak gak leh guna sebab rim depan saya dah tuko dgn rim depan Aprilia RS 250 manakala fork lak dah tuko fork Honda VFR400 NC30 (meter gear TZM std tu takleh pasang laa…)… maknanya dah bertahun2 gak laa TZM saya nih takde speedometer. Bile konvoi je asyik ter’lajak’ dari kelajuan yang dah ditetapkan (kononnye laa)… ni laa sebab terpasang meter Koso RX1N ni haa….. (tu pun dah berbulan2 gak peram kat setor lepaih beli dek krn takde mase nak pasang!... ni ayat cover line beb… malas sebenarnye!)

Yang jd malas tu sebenarnye dek kerana ‘setting manual’nye agak ‘pening’ yg memerlukan kita kena baca berulang kali baru paham. Pada saya, wiring takde masalah pasal mmg saya OK laa bab wiring TZM nih (dah mcm2 projek la). Dipendekkan citer, saya siap pasang meter ni dah awal pagi sbb sebelum blackout takde letrik… jadinye esok paginye baru terhegeh2 nak setting sensor kelajuan pasal takde reading mase gi isi petrol malam tadinye.. siap setting terus gerak gi umah member… bile dah jalan nah kau… rasa best giler laa pulak…. Asyik dok usha meter jek… ish…bahaya gak beb!

Tapi kan, saya notis satu perkara, katakana speedo tu tunjuk 90km/h, tp saya rasa mcm dah laju lain macam je… walhal segala setting saya ikut 100% buku panduan.. siap sukat ukur lilit tayar lagi… memandangkan tayar depan saya saiz 110/70-17 Battlax BT-090, so ukurlilitnye ialah 1860mm…. magnet utk sensor tu saya bubuh 3 & setting kat meter pun 3, unit bacaan kelajuan pun saya dah set pada km/h instead of mph…

Masa konvoi tu saya lantik diri saya jd sweeper jer… so bermula perjalanan ikut Heway Karak tu dah terasa betapa sehlownye kengkawan lain di depan… so bile ade peluang member lain ganti jd sweeper saya terus laa sesah…. Lagi sekali pelik… kire laju gak laa sesah tu kan tp speedo dlm lingkungan 120 – 130km/h jek sedangkan rpm dah mencanak2 siap shift light memanjang berkelip2 soh tuko gear (shift light saya set utk blink pada 9,000rpm manakala at 10,000rpm nyala terus!)… hah sudah… tak kan clutch slip kot (sedangkan baru tuko original tak sampai sebulan!)…. Tp saya perasan yang kelajuan mase tu mmg laju… tp ape bleh buat… diam aje laa….

Dipendekkan citer, bila berhenti rehat di Temerloh (selepas kuar ikut jln lama di Janda Baik then masuk heway balik di Bentung then kuar balik jln lama di Temerloh), baru laa tergerak nak tanya kengkawan dorang punye speedometer reading… nah kau.. rata2 kata mase kat heway paling slow dlm lingkungan 130-140km/h…. ( eh dorang ni guna tayar depan saiz paling kecik pun 90/80-17, saiz std… yg setahu saya kire lebih berat laa bacaannye kalo nak compare dengan kebanyakkan motor2 lain khususnya yang cc sama besar atau lg kecik!) Dan… yg paling saya tak tahan.. ade member yg rasa mcm motor die ‘dah takde enjin’ dek krn cara motor saya potong mcm ‘sayur’ daa sedangkan meter die dah lebih 180km/h… korang tau brape speedo saya tunjuk?... haa…. Baru dalam 150km/h lebih jer…! Ishh… tergezut gak saya…. So pasni saya nak set diameter tayar dlm meter tu yg konon2nye ukurlilit tayar lebih besar (kire nak tipu laa nih)… bukan ape, rasa mcm tak best laa kan bile meter kite sorang jer yg berat… berat sikit takpe laa lg, ini melampau…. Ape pun, saya yakin reading meter Koso RX1N ni mmg berat… sebab, mase on the way back to KL (malam) saya ter’test’ dgn sebijik Myvi putih… sampai die dah habih tekan gamaknye…. Saya siap potong balik tp reading meter saya tak sampai 170km/h (Dan mmg saya laju laa time tu! Tp lepaih tu saya slow balik sebab nak tunggu kengkawan…)

Haaa…. Buat mase nit u jer laa kot yg saya nak celotehkan kat sini… nak komen? Ada idea lain? Sila… sila

Cau….,

KLraidos

23 comments:

  1. Peh memang best meter kosmo nie... eh silap la plak koso ar.... nak pasang gak ar....

    ReplyDelete
  2. prap arr...kutuk motor aku...nnt aku taruk bedak byk2 kat motor aku baru ko tau.....apehal2 pun mmg motor ko tu laju arr...aku jeles siyot...lg jeles bila nengok gambar ko yg sebelah tu....cam x caye je...

    ReplyDelete
  3. Nak pasang...? silakan....

    Ape gambar? eh bro tu mmg gambar saya laa.... amik mase motogp 2007.... adeeehhh!

    ReplyDelete
  4. cantik meter tu, tp lg cantik kalo gambar tu kasi close up & BESAR. senang kengkawan nk tgk bang long oiii...

    ReplyDelete
  5. Agak2nye berape la kos untuk pemasangan meter nie ye.... meter nie ade jual kat kiah motor tak Hahahhahahah..............

    ReplyDelete
  6. Nashrey, actually gambo tu saya 'pinjam' dari salah-satu riding video punye scene... maksudnye mase tu bukan hanye nak nampakkan meter saja tp juga 'rider's view'.... silalah usha kat Youtube plak nanti (lambat sket laa nak upload video nye.... tgh bz daa...!

    ReplyDelete
  7. Arekam NSR, kiah motor saya tak tahu... tp kalo mau, saya bleh tolong... cuma nak kena bersabau sket laa pasal motor NSR SP anda kena laa tinggal kat umah saya beberapa hari (depend pada tahap kesibukan hal2 lain...)

    ReplyDelete
  8. aku pong nak pasang gak itu meter...jadik boleh chelen itu ridos arekam...hehehe...
    apa pong...moto hang memang laju....

    ReplyDelete
  9. eleee...start je moto kt porch, amik pic seketol dua, upload, abih sudahh. nampak sgt kemalasan owner site nihhh...ampunnnnnnnnn

    ReplyDelete
  10. tahniah di atas entry pertama anda.. buh lg entry lain yg best2..

    buh je la link youtube tu kat sini.. bkn susah pun..

    ReplyDelete
  11. dah try GPS? rasanya boleh dapat bacaan tepat klau guna tu. brape value yg kite nak set utk gear shift ye? terima kasih.

    ReplyDelete
  12. Brapa rega meter nie Long? Kalau lebey kureng jer ngan rega meter standet, aku nak pasang kat M aku yg mana meeter dia sumer dah lingkup....

    Arakian, bila kita bleh jumpak sembang2 pasa planning nak merepair & me lt go M itu yer?

    ReplyDelete
  13. poorbikers, value utk gear shift tu awak maksudkan shift light ke?

    Matyen, harga bleh tolong PM aku? pasal skrg nih model RX1N dah habis stok... RX2 along baru pasang semalam kat motor member... lagi cun... tp tgh tunggu RX2N lak nih....!

    ReplyDelete
  14. Peerrghh...bile RX2N nk ada kt M'sia lak..? senang citer lah aku nk pakai meter KOSO yg paling update giler nyer...leh aku eksyen tahap gaban dgn mamat yg pakai RX2 tu lak...huahuahuahua...pis ye bro...

    p/s-aku pun pakai moto mcm korg gak..ahakss

    ReplyDelete
  15. Salam, dr video ko ni mmg moto ko best, tp sound video rasanya kna improve sket lee, sangkut2, tp bunyi ekjos mmg beshh...heh xde ke foto2 convoy geng ko..?..mana tau aku terkenai sorg-dua kee..?

    ReplyDelete
  16. ye betul Encik mohamad along. brape riban rpm kita nak set utk nyalakan shift light? 10k bunyik macam ok gak.

    ReplyDelete
  17. poorbikers, utk model RX1N kita bleh set antara 9K ke 12K rpm... which means kalo kita set pada 10K maka dia akan mula blinking pada 9.5K & akan menyala terus apabila hit 10K....

    Anonymous(komen pd 7/9/09,2.36pm), terima kasih kerana sudi usha video saya di youtube. Foto2 konvoi akan saya upload dlm posting akan datang..

    ReplyDelete
  18. julat 9 ke 12k rpm ni kite boleh apply kpd semua jenis cc ke? terima kasih.

    ReplyDelete
  19. Tak gak.... kalo mcm kebanyakkan kapcai ade yg tak sampai kalo dlm keadaan std... contohnye mcm Kriss std... perrgghh jenuh beb kalo pasang meter ni nak tunggu die blinking..! keh... keh... keh...

    ReplyDelete
  20. mmg jenuh nk set speedo die ni,kena try & error,da 2 thn lbh guna rx2 kt m,kena lg rim dpn bkn std m,jd sensor magnet speedo die lain,rpm sensor pn ade point letak..bro klraidos..ade email x? Nk tau gak camne bro buat pgiraan speedo die

    ReplyDelete
  21. mmg jenuh nk set speedo die ni,kena try & error,da 2 thn lbh guna rx2 kt m,kena lg rim dpn bkn std m,jd sensor magnet speedo die lain,rpm sensor pn ade point letak..bro klraidos..ade email x? Nk tau gak camne bro buat pgiraan speedo die

    ReplyDelete
  22. Bro,

    Boleh tolong guide pasal wiring meter koso ni kat motor TZM. Tak paham sangat manual yg diberi.

    Email saya : ez_athlon64@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. Kat mana ada jual meter koso ni? Berapa harga?

    ReplyDelete